sodevmonitor-imamhatipler-siyahbeyaz_web

Burak Kılıçarslan | #SODEVMONİTÖR: İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Yarışa Geride Başlıyor

Bilindiği üzere, farklı sosyal tabanlardan öğrenci alan proje İmam Hatip Liselerinin öğrenci profilini daha çok sosyo-ekonomik düzeyi düşük ve eğitime erişimleri kısıtlı ailelerin çocukları oluşturmaktadır. İmam Hatip Liseleri bu çocuklara, din eğitimi ile birlikte akademik eğitim alabilecekleri bir okul, böylece sınıfsal ilerlemelerine olanak sağlayabilecek üniversiteye geçiş için bir kapı olarak sunulmaktadır. Ne var ki, istatistikler İmam Hatip Liselerinin başarısızlığını gözler önüne sermektedir.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM)’nin 2018 YKS Değerlendirme Raporu’na göre[i], İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Liseleri, YKS puan ortalamalarında diğer okul türlerinin gerisinde kaldı. Fen Liseleri, Özel Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liseleri, Temel Yeterlilik Testi (TYT)’de en yüksek puan ortalamasına sahip okullar olurken İmam Hatip ve Anadolu İmam Hatip Liseleri son sıralarda yer aldı.

İmam Hatip Liseleri TYT’de Yetersiz Kaldı
Grafik 1’de görüleceği üzere, Temel Yeterlilik Testi (TYT)’de Fen Lisesi puan ortalaması 364,91, Sosyal Bilimler Lisesi puan ortalaması 293,97 ve Anadolu Lisesi puan ortalaması 239,14 olarak gerçekleşirken İmam Hatip Lisesi puan ortalaması 181,89’da kaldı.

Bu ortalamalara göre, TYT’de bir İmam Hatip Lisesi öğrencisi, bir Fen Lisesi öğrencisinden yaklaşık 183 puan, bir Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisinden yaklaşık 112 puan ve bir Anadolu Lisesi öğrencisinden ise yaklaşık 57 puan daha az aldı.

İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinin %62,06’sı Herhangi Bir Yükseköğretim Programına Yerleşemedi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün 2018 yılı YKS sonrasında hazırladığı raporda[ii], yükseköğretim programlarına yerleşmede İmam Hatip Liseleri son sıralarda yer aldı. Grafik 2’de görülebileceği üzere, Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin %67,02’si, Fen Lisesi öğrencilerinin %52,81’i ve Anadolu Lisesi öğrencilerinin %42,92’si yükseköğretim programlarına yerleşebilirken İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin yükseköğretim programlarına yerleşme oranı %37,94’te kaldı.

Ayrıca 2018-YKS’de, her 100 İmam Hatip Lisesi öğrencisinden yalnızca 15’i dört yıllık lisans programlarına, 13’ü iki yıllık önlisans programlarına yerleşebildi. Diğer okul türlerine kıyasla İmam Hatip Lisesi öğrencileri daha çok Açık Öğretim programlarını tercih edebildi. Bu rakamlara göre, her 5 İmam Hatip öğrencisinden 3’ü ise hiçbir üniversite kazanamadı. Grafik 3’te görülebileceği üzere, İmam Hatip Liseleri yükseköğretim yerleştirme oranları her geçen yıl daha da azalıyor.

Başarısız Sonuçlara Rağmen En Çok Yatırım İmam Hatip Liselerine Yapılıyor

2019 Yılı Yatırım Programına göre, İmam Hatip Lisesi inşaatları için 460 milyon TL bütçe ayrılırken Anadolu Lisesi inşaatları için 325 milyon TL, Fen Lisesi inşaatları için ise yalnızca 30 milyon TL ayrıldı.[iii]

Ayrıca, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 2018’de yıl sonu gerçekleşen ödeneği 5 milyar 157 milyon TL iken yapılan harcama 7 milyar 700 milyon TL’yi aştı.[iv]

MEB bütçesinin büyük bir kısmı İmam Hatip Liseleri için harcanırken, farklı okul türlerine göre öğrenci/derslik oranları İmam Hatip Lisesi kontenjanlarının zaten dolmadığını, asıl yatırımların derslik yetersizliği yaşayan okullara yapılması gerektiğini açıkça gösteriyor. Genel ortaöğretimde öğrenci/derslik oranı 31,9 iken, İmam Hatip Liselerinde derslik başına yalnızca 19 öğrenci düşüyor.

*Burak KILIÇARSLAN
burak.kilicarslan@bilgiedu.net


[i]  ÖSYM, 2018 YKS Değerlendirme Raporu, Ağustos 2018

[ii] Ayrıntılı tablo için: https://istatistik.yok.gov.tr/images/ykgi/2018/2018_YKS_BASVURAN_YERLESEN.pdf

[iii] Bkz.: http://www2.kalkinma.gov.tr/kamuyat/yatirim_programlari/YP-2019.pdf

[iv] Ayrıntılı tablo için: Milli Eğitim Bakanlığı 2018 Yılı İdare Faaliyet Raporu, Tablo 22: Gerçekleşen Ödenek ve Harcama Durumları (TL)