Eskiden güzeldi dediğimiz bir çok şey belki gerçekten de eskiden güzeldi. Ama yenilerde yenilik getirdi elbet… 68 kuşağı denilince hepimiz başlarız içimizden bildiğimiz o isimleri saymaya. Sonra 1980’lerde tarih tarih hatırlanan tüm yargılar… Derken geldik 1990’ların sonlarındaki çocuklara: o dış kapının dış mandalı olan çocuklara. Her şeyden habersiz, bir şey okumaya tenezzül etmeyen ve elinde bir telefon veya bir tabletle hiç kimseyle konuşmadan dolaşan o çocuklara. Hani o ailelerin çok korktuğu çocuklara… Peki bu çocuklar nereye gider? Bu çocuklar Gezi Parkı’na doğru özgürlük için gitti… Her şey bir Mayıs günü başladı…
Sosyal medya, iletişimdeki hızı ve eşzamanlı paylaşımı sağlayan mecralardan oluşur. Bunlar, bilinen isimleriyle Facebook ve Twitter’dır. Aslında sosyal medya sadece Facebook ve Twitter demek de değildir. Instagram, Vimeo, YouTube, Tumblr ve dahası. Peki bu sosyal medya denilen şey bizim ne işimize yarar? Sosyal medya bir (a)sosyal medya mıdır? Yoksa bizim bu çocuklar apolitik ve asosyal mi? Belki de bunun kesin cevabını bulmamızı sağlayan ve hepimizin tanıklık ettiği bir olay var : “Gezi Parkı”.
Gezi Parkı eylemi sosyal medyada nasıl yer aldı?
Başbakan Erdoğan’ın Gezi Parkı’nı yayalaştırma projesi kapsamında “Topçu Kışlası” mimarisinde bir yapıyı AVM’ye dönüştürme isteğiyle başlayan bir süreçten bahsedeceğim. 27 Mayıs günü Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında Gezi Parkı’nda bu yıkımla beraber –sözde “taşınmak” üzere- ağaç sökümleri başladı. Bunun üzerine Taksim Dayanışma Grubu eyleme başladı ve Gezi Parkı’nda ilk kez bir grup, çadır kurup sabahladı. Ve hepimizin gün gün neler olduğunu bildiğimiz eylemin sosyal medyada yansımasına bakarsak…
SkyKeeper uygulaması ile hazırlanan Sosyal Medya İzleme Aracı, 30 Mayıs ila 18 Haziran arasında Twitter’da neler yaşandığını detaylandırdı. Ankara merkezli şirketten aldığımız bilgiye göre analiz, direniş süresince gönderilen 750 milyardan fazla Türkçe “tweeti” kapsıyor. Twitter’da en çok etki yaratan isimlerden biri de Mehmet Ali Alabora.
SkyKeeper uygulaması ile hazırlanan Sosyal Medya İzleme Aracı ile elde ettiğimiz rapora göre Gezi Parkı direnişinin en çok kullanılan hashtag’lerinden #direngezi etiketli en çok “tweet” 31 Mayıs günü, 22.00 ile 23.00 saatleri arasında gönderildi.
11 Haziran’da polisin yeniden Taksim Meydanı’na gelerek müdahalede bulunması sonrası #direngeziparkiseninleyiz hashtag’i dünya trending topic (TT) listesine girdi. Nitekim analizde 15 Haziran’da Gezi Parkı’na düzenlenen polis operasyonu sırasında yapılan ilk anons ile birlikte tweet sayısının saatlik bazda 127.000’e yükseldiği belirtiliyor.
Gezi eylemi boyunca en çok kullanılan hashtagler
Eylem boyunca herkes birbiriyle iletişime geçebilmek için sosyal medya mecralarından en çok Twitter’ı kullandı. Eyleme destek veren Redhack gibi etkin olan grupların yardımlaşmasıyla da bir çok kez “trend topic” ve dünya gündemine giren hashtaglare bakacak olursak şu tablo ortaya çıktı:
Günler boyu süren eylemin analizini bu gibi verilerle gözlemleyebiliriz. Gezi Parkı eylemine gidenler bilir. Kaybettiklerimize inat; birlik, beraberlik, paylaşım ve daha nice aklınıza gelen güzel şeyler yaşadık. Hepsini bağırarak duyurduk. Ses yetmezdi belki, ama sesimizi duyuracak bir yer yeterdi elbet. İşte o yer sosyal medya mecralarının hepsiydi. O yer, yeni medya; o yer, sizlersiniz…
Didem Turna
Sosyal Medya Uzmanı
didem.turnaa@gmail.com